El Taqbaylit o Kabil es una las linguas bereberes avladas en la rejion montanyoza del nord de Arjelia konosida komo Kabilia.

Rejiones ande se avla Tayqbaylit

Avlantes trocar

Es la sigunda lingua en kantidad de avlantes de las linguas bereberes, kon kaji 8 milyones de personas ke la uzan abitualmente, dempues del Tashelhit (chleuh), avlado en el sud de Marroko por entre ochu i dies milyones. Unos 5.5 milyones de avlantes biven en Arjelia[1] i el resto konforman parte de la povlasión migrante ke bive o lavora en Fransia i otros paezes de Evropa.

El Taqbaylit, es endjunto al Tamajaq y el Chaoui una de las tres linguas de orijin bereber uzadas en Arjelia. Una riforma a la konstitusion del paez, aprobada el 10 de Avril de 2002 rikonosió el tamazight komo lingua nasionala de Arjelia.[2]. Komo esta defendida la television privada en Arjelia, la komunita kabil en Fransia krio un kanal de television el kualo transmite a traves de satelit desde la sivdad de Paris yamado Berbère Télévision.

Referensias trocar

  1. « Langue et littérature berbères », artíkolo en fransez de Salem Chaker, profesor de Tamazight en el Inalco i Direktor del Centre de Recherche Berbère.
  2. Abdelaziz Bouteflika (2002) Loi n° 02-03 du 27 Moharram 1423 correspondant au 10 avril 2002 portant révision constitutionnelle
 
Vikipedya
Esta lingua tiene su apropiada Vikipedya. Puedes vijitarla i ajustar en Vikipedya en Taqbaylit