Diferensya entre trocamientos de "Yerushalayim"

Contenido eliminado Contenido añadido
Addbot (diskutir | kontribüsyones)
ch Bot: Migrating 166 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q1218 (translate me)
chSin resumen de edición
Liña 22:
[[Dosya:Hutz.JPG|thumb|250px|left|משרד החוץ]]
 
'''Yerushalayim''' (en [[ebreoivrit]]: ירושלים; [[arabo]]: al-Quds, القدس), es una sivdad de poblasionpovlasion miksta araba i djudíadjudia, fueera la antika kapitalkapitala del [[Reino de Yisrael]] i del [[Reino de JudaYeuda]]; prinsipalla prinsipala sivdad yisraelíyisraeliana i palestiniana, es oy endiya la kapitalkapitala deklarada del [[Medinat Yisrael|EstadoEstato de Yisrael]] i de igual modo, dondeande el futuro estadoestato palestiniano pretende establesertopar la su kapitalkapitala. El su alkalde es [[Nir Barkat]], del partidopartito '''[[Yerushalayim Tatzliah]]''' (''Yerushalayim va Triunfarreushitar'', en [[ivrit]])
 
La sivdad kedo divididapartajada en dos zonasrejiones, este i oksidente, dempuesdiskues de la deklarasion de independensia del estadoestato de Yisrael: la parte oryentala basho kontrol del reino de [[Djordania]] i della otra aparteniendo al muevo estadoestato djudio.
 
En [[1950]], Yerushalayim oksidentaloksidentala ivayego a ser deklarada kapitalkapitala del [[Medinat Yisrael|EstadoEstato de Yisrael]] , pasando a ser sede de la residensia presidensialpresidensiala, la [[Knesset]] (parlamento yisraeliyisraeliano), lael korteDjuzgo SupremaSupremo i demas.los Sinotros embargo,buros nasyonalos. Afilu la mayoríamajorita de los paezespayises mantienen las sus [[ambasada]]s en [[Tel Aviv]], i el su ''status'' de kapitalkapitala de la medinat no a sidoes rekonosidaaskeptado internasionalmente, ni sikieraafilu kuando dempuesdiskues de la okupasion en [[1967]] de [[Yerushalayim esteOryentala]], Yisrael la deklaro "kapital eterna ei no indivisiblepartajavle". Los palestinianos aspiran a ke la zona este de Yerushalayim seaseya la kapitalkapitala del su estado, komo korrespondekale aser asigun la su realidadrealitad istorika, kulturalkulturala i sosiolojikasosyolojika, en una formula de kosoberaníakontrolo influensiadaendjunto enfluensiada por el estatusstatus aktual de [[RomaBruselas]], oke [[Bruselas]]es kuyauna kapitalidadsivdad eskapitala kompartida porpara dos komunidadeskomunitas.
 
En [[Yerushalayim EsteOryentala]] se enkuentratopa la [[Sivdad Vieja de Yerushalayim|Sivdad Vieja]], kon los prinsipales lugares relijiosos, tales komo el [[Santo Sepulkro]], el [[MuroKotel de los LamentosAmaaravi]] i demas restos del [[Templo de Yerushalayim]], i la [[Eksplanada del Templo]] de Yerushalayim, tambien konosida komoyamada [[Eksplanada de las Mezkitas]] kon la [[Kupola de la Roka]].
 
La Sivdad Vieja esta dividida en kuatro máalesmaales, de mayor a menor, ella bairromaale [[arabe]]araba, ella bairromaale [[djudio]]djudia, ella bairromaale [[kristiano]],kristyana i ella bairromaale armenia. Antes egzistia la maale marrokana ma entre 1966 i 1967 fue kitada i diskues de la [[armenioGerra de los Sesh Diyas]]; else bairrofraguo djudíola fueplasa ekspandidodel a[[Kotel partirAmaaravi]] deli anyoalkunas 1967kazas para la maale djudia.
 
La sivdad es sagrada para las tres relijiones [[monoteísmomonoteizmo|monoteístasmonoteistas]]: el [[djudaismo]], el [[kristianismokristyanismo]] i el [[Islam]].
 
En 1948, antes de la kriasion de [[Medinat Yisrael]], la sivdad mueva iva tener una ekstension de 19,3 km2, frente a 0,8 km2 de la sivdad vieja. La propiedad palestiniana en eya era del 40%, la djudía del 26,12% i las komunidades kristianas del 12,86%. Las propiedades del governo i la munisipalidad eran del 2,9%, el resto (17,12%) eran kaminos i vías ferreas. Komo resultado del armistisio ke sigio a la gerra del 48, el 84% de la sivdad moderna paso a ser parte del Medinat Yisrael. En esos poko mas de 16 km2, la propiedad araba palestina era del 33,69% frente al 30% de propiedad djudía.
 
 
Desde 1967, la mueva munisipalidad surjida de la okupasion, ekstiende los limites de la sivdad mediante la aneksion de tierras palestinas del resto de "Sisdjordania" (Yehuda i Samaria).
 
El [[Medinat Yisrael|Estado Yisraelí]] ha demolido mas de 2.500 kasas de palestinos en Yerushalayim Este, ha konfiskado kasi 6.000 tarjetas de identidad de residentes palestinianos desde 1967, i ha limitado la konstruksion en las areas palestinas, mientras permite i promueve en eyas la konstruksion de asentamientos para inmigrantes ke demuestren ser djudíos. Kasi la mitad del Yerushalayim Este arabe ha sido deklarado zona verde: en realidad son reservas de tierra para muevos asentamientos, komo okurrio en Shufat o en el monte Abu Ghneim kuyas falsas zonas verdes se redefinieron komo terrenos para los asentamientos de Ramot i Har Homa.
 
''El parrafo anterior esta sujeto a diskusion, ya ke aporta datos falsos ke indikan la falta de neutralidad en este artkolo''
 
Oy la sivdad alberga a kaji medio milyon de abitantes djudíos (de eyos unos 180.000 son kolonos en los asentamientos de Yerushalayim Este) i 200.000 palestinianos.